Sanaa päivääsi kirjoituksia

  Etsikkoaikoja (16.8.2020)

  11.sunnnuntai helluntaista

  Tämä sunnuntai on lähellä juutalaisten perimätiedon mukaista Jerusalemin temppelin hävityspäivää (Av-kuun 9.päivä). Tähän tapahtumaan viittaa päivän perinteinen evankeliumi. Jumalan oman kansan historia osoittaa, että elämässä on aikoja, jolloin ihminen ja ihmisyhteisöt erityisesti joutuvat ratkaisujen ja valintojen eteen. Omiin kykyihin, ihmisviisauteen ja omaan erikoisasemaan luottaminen estävät usein näissä tilanteissa kuulemasta Jumalan ääntä ja noudattamasta hänen kutsuaan. Etsikkoaikaan pätee sana: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne.” (Hepr.3:15)

  Luuk.4:23-30: Niin hän sanoi heille: ”Kaiketi aiotte sanoa minulle tämän sananlaskun: Lääkäri, paranna itsesi; tee täälläkin, kotikaupungissasi, niitä suuria tekoja, joita olemme kuulleet tapahtuneen Kapernaumissa”. Ja hän sanoi: ”Totisesti minä sanon teille: ei kukaan profeetta ole suosittu kotikaupungissaan. Minä sanon teille totuudessa: Monta leskeä oli Elian aikana Israelissa, kun taivas oli suljettuna kolme vuotta ja kuusi kuukautta, niin että suuri nälkä tuli koko maahan, eikä Eliaa lähetetty kenenkään heidän luoksensa, vaan ainoastaan leskivaimon luo Siidoninmaan Sareptaan. Ja monta pitaalista miestä oli Israelissa profeetta Elisan aikana, eikä kukaan heistä tullut puhdistetuksi, vaan ainoastaan Naiman, syyrialainen.” Tämän kuullessaan kaikki, jotka olivat synagoogassa, tulivat kiukkua täyteen ja nousivat ja ajoivat hänet sen vuoren jyrkänteelle, jolle heidän kaupunkinsa oli rakennettu, syöstäkseen hänet alas. Mutta hän lähti pois käyden heidän keskitsensä.

  Osoitettuaan Nasaretin synagoogassa, että hän on Jesajan kirjassa luvattu pelastaja, messias, jonka päällä lepää Herra Henki, Jeesus jatkaa saarnaansa ja julistaa tässä epäilijöille, että he eivät saa antaa Jeesuksen vaatimattoman taustan hämätä itseään, vaan uskoa hänen sanansa. Todellakin hänessä on täyttynyt se sana, jonka hän ”saarnatekstikseen” luki: Herran Henki on minun päälläni, sentähden, että hän on minut voidellut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut parantamaan särjettyjä sydämiä, saarnaamaan vangeille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen, saarnaamaan Herran otollista vuotta. Tämän hän luki Jesajan kirjan luvusta 61, jakeista 1 ja 2. Tänään on aiheena etsikkoajat. Meidän elämässämme tulee aikoja, jolloin olemme avuttomat, heikot, eksyksissä, hengellisen erämaan ja kuivuuden keskellä. Mutta Jumala haluaa meitä lähestyä Kristuksessa, tulla luoksemme Pyhän Hengen ja sanansa kautta, sekä kutsua evankeliumillaan luokseen, tarjoten pelastusta, lahjojaan ja siunaustaan. Jokainen meistä on syntiinlankeemuksen tähden täysin pois Herran luota kääntynyt, hänestä eksynyt, kuoleman ja hädän keskellä, synnin sokaisema ja vanki. Me emme voi itseämme auttaa, eikä kukaan meistä etsi Jumalaa tai hänen apuaan. Room.3:9-12: Miten siis on? Olemmeko me parempia? Emme suinkaan. Mehän olemme edellä osoittaneet, että kaikki, niin hyvin juutalaiset kuin kreikkalaiset, ovat synnin alla, niinkuin kirjoitettu on: "Ei ole ketään vanhurskasta, ei ainoatakaan, ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa; kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.”

  Tähän Kristus julistaa evankeliumia, Jesajan kirjan luvun 61 sanojen täyttymystä. Hän on Jumalan lähettämä messias, Kristus, vapahtaja, joka on tullut etsimään kadotettuja evankeliumin sanaa julistamalla. Hän saarnasi tuolloin Nasaretin synagoogassa, ja yhtä todellisesti saarnaa meidän keskellämme sanaansa tänäänkin, tarjoten Jumalan siunausta ja lupausten täyttymistä sinulle. Hän on tullut parantamaan meidän synnistä spitalisen, kuolleen sydämemme eläväksi tekevällä sanallaan, antaen uskon, samalla tavoin kuin profeetta Elisan kautta Jumalan sana paransi spitalisen Naimanin tämän peseytyessä Jordanissa kolmesti. Ja samalla tavalla kuin profeetta Elian kautta tuli siunaus köyhän siidonilaisen lesken luo, on Kristuksessa tullut siunaus ja Jumalan suuri lahja armosta meille, jotka olemme itsessämme köyhät. Hän on kalliilla verellään lunastanut ostanut meidät vapaiksi synnin ja kuoleman alta. Tässä on meidän rikkautemme. 2.Kor.8:9: Sillä te tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon, että hän, vaikka oli rikas, tuli teidän tähtenne köyhäksi, että te hänen köyhyydestään rikastuisitte.

  Samoin kuin hän julisti synagoogassa lupausten täyttymistä, hän julistaa todella sinulle tänäänkin: ”Koska sinä olet syntiesi tähden velassa Jumalan edessä, minä olen tullut verelläni ostamaan sinut vapaaksi. Usko tämä! Jos sinun sydämesi on synnin murtama ja omatuntosi rauhaton, minä olen tullut sen parantamaan haavoissani, sillä ’minun haavoissani te olette parannetut’ (Jes.53:5), tämän minä tarjoan sanassani sinulle tänään, nyt! Sinulle, jota synti vangitsee, sitoo ja orjanaan sortaa, minä olen tullut sanani kautta julistamaan ja tarjoamaan sitä vapautusta, jonka olen sovintokuolemallani ja verelläni hankkinut armosta jokaiselle, joka uskoo. Minä olen tullut sanallani avaamaan sinun silmäsi, synnin ja kuoleman sokaisemat, jotta näkisit ja uskoisit omaksesi sen autuuden, jonka sinulle olen kärsimiselläni hankkinut.”

  Ihmiset olivat näiden sanojen tähden kivittää Jeesuksen, mutta päättivät heittää hänet alas kalliolta. Jumalallisen voimansa osoittaen Jeesus lähti vihaisen joukon keskeltä. Hänen kuolemansa hetki ei ollut vielä tullut. Hän tulisi kyllä kuolemaan syntisten pelastajana, vapaaehtoisesti meidän puolestamme, kärsien Jumalan vihan ja synnin rangaistuksen. Nasaretin ihmiset tulivat Jeesuksen sanoista täyteen vihaa ja halusivat tuhota hänet. Samalla tavalla ne, jotka eivät usko Jumalan sanaa, vihaavat Kristusta ja kovettavat sydämensä. Kristus kutsuu sinua tänäänkin evankeliumin sanalla, ja hän, joka ei koveta sydäntään vaan luottaa sen lupaukseen ja uskoo sen, hänen luonaan on Kristus ja kaikki Jumalan lahjat. Hepr.3:15-19: Kun sanotaan: ”Tänään, jos kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne, niin kuin katkeroittaessanne hänet”, ketkä sitten kuultuaan katkeroittivat hänet? Eivätkö kaikki, jotka Mooseksen johdolla olivat lähteneet Egyptistä? Mutta keillehän oli vihoissaan neljäkymmentä vuotta? Eikö niille, jotka olivat syntiä tehneet, joiden ruumiit kaatuivat erämaassa?  Jeesuksen sanat suututtivat ja katkeroittivat kuulijat. Heidän sydämensä oli katkera, koska se oli epäuskon sydän. Tänään sinä kuulet Kristuksen sanan, sillä Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa. Sen, joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi. (2.Kor.5:20-21). Älä sinä paaduta sydäntäsi, vaan uskoen omista se, turvaa siihen kaikessa hädässäsi, niin et kaadu tässä elämän erämaassa, sen poltteessa, nälässä ja kuivuudessa, vaan luonasi on Herran sana, Kristuksen veren armo ja siunaus.

  Kristus tulee luoksesi hädän aikanakin ja julistaa Herran otollista vuotta, pelastuksen aikaa, autuuden päivää. Ja hän kutsuu evankeliumin sanalla sinua luokseen omistamaan verellään hankkimaa syntien anteeksiantamusta, armoa ja siunausta. Tule kuulemaan hänen ääntään, hänen sanaansa, ja vastaanottamaan hänen verensä syntien anteeksiantamuksen sanassa, kasteessa ja ehtoollisessa. Pakene niiden turviin hengellisen erämaan ja kuivuuden aikana. Kristus opettaa tässä, että Jumalan armo tuli Elian aikana pakananaiselle, Sarpatin leskelle, kun Elia lähetettiin hänen luoksensa. Jumalan sanan lupaus piti lesken perheen elossa keskellä kuivuutta ja nälkää; eikä leipä loppunut leskeltä. Samalla tavalla hän haluaa sanallaan pitää sinut uskossa ja tarjota sinulle ehtoollisessa taivaallista, pelastavaa leipää, oman ruumiinsa, jonka hän on puolestasi uhrannut – sekä verensä, jonka hän on edestäsi vuodattanut syntiesi anteeksiantamiseksi. Ja juuri tämä veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä (1.Joh.1:7). Ja profeetta Elisan aikana Jumalan sanan apu tuli syyrialaiselle Naimanille, kun hänet johdatettiin profeetta Elisan luo spitalinsa tähden. Hän sai Jumalan sanan kutsun kastautua kolmesti Jordanissa. Samalla tavalla meidän omantuntomme ja sydämemme on Pyhässä kasteessamme puhdistettu synnin, kuoleman ja perkeleen spitaalista veteen yhdistyneen Jumalan sanan ja Kristuksen veren voimalla. (1.Piet.3:21) Leski ja Naiman uskoivat Jumalan sanan ja etsivät siitä apua – siksi he myös saivat sen. Kuten Elia meni Sarpatin lesken luo kuivuuden aikana, tulee Kristuskin sanan, kasteen ja ehtoollisen kautta sinun luoksesi, kun sinulla on uskon elämässäsi ”kuiva aika”. Ja samoin kuin pitalinen syyrialainen Naiman sai avun seuratessaan sanaa ja tullessaan Elisan luo, saat sinäkin avun synnin saastaa vastaan, kuolemaa ja perkelettä vastaan, kun etsit apua Kristuksen luota, evankeliumin sanasta, joka päivä puhdistavasta kasteesta ja ehtoollisessa sinulle annetusta Kristuksen ruumiista ja verestä, joka puhdistaa kaikesta synnistä ja tarjoaa sinulle Jumalan armon ja syntien anteeksiantamuksen.

  Esa Yli-Vainio